Jan Brens

Jan Brens is geboren in 1947 te Sneek. Hij kreeg al op 7-jarige leeftijd drumles bij de plaatselijke fanfare. Na de H.B.S. volgde hij de opleiding aan de Chr. Kweekschool in Sneek ( de latere P.A. ).
In 1968/1969 behaalde hij de onderwijs-en hoofdakte. Daarna volgde hij lessen aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden. Later studeerde hij voor de akte MO-Pedagogiek aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden.
Hij ontwierp voor uitgeverijen van het onderwijs diverse spelersmaterialen en methodes, o.a. de Kopieersystemen voor taal, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, schrijven en muziek.
Autodidact is hij als dirigent van koren en orkesten, evenals liedtekstschrijver en arrangeur van werken voor koren en muziekensembles (ongeveer 700 publicaties).
Bekend zijn sinds 10 jaar de diverse cantates van zijn hand: de Friese cantates “Kantate Antyk”, de “Fryslân Kantate” en de “Stellingwarf Cantate”, die hij samen met de bekende causeur Johan Veenstra maakte.
Op saxofoon soleert hij regelmatig bij koor- en orkestuitvoeringen.
Met diverse bekende artiesten heeft hij de afgelopen jaren samengewerkt, o.a. Thijs van Leer, Marco Bakker, Jan Vayne, Lysbeth Riemersma, Tetsje van der Kooi, Gary Boyce, Veronika Juhasz en Judith Sportel.
Zijn eerste stappen op dirigeerterrein waren drumbands in de regio Sneek, o.a. Heeg en Oppenhuizen. Het eerste koor dat hij leidde was het Sneker Jongenskoor, destijds een onderdeel van mannenkoor Edoza. Daarna volgden diverse koren en korpsen in Friesland.
Van 1987 tot 2013 was hij dirigent van het mannenkoor Laus Deo uit Workum en tegenwoordig is hij dirigent van het Anbo-koor uit Wolvega, waarmee hij verschillende keren hoogste van het Friese Bondsconcours werd en dat hij sinds 1999 onder zijn hoede heeft en het Zuid-West koor uit Sneek.
In 2003 werd op zijn initiatief het Koraalorkest “Hymne” opgericht. Vanaf de oprichting tot 2014 was hij dirigent van dit ensemble van zo’n 30 blazers dat niet meer valt weg te denken uit de regio.
Sinds november 2008 is hij dirigent en mede-oprichter van het solistenkoor “ Fries Mannen Ensemble”.

Jan Brens